Ishockey betraktas nog av många som en manlig sport. Men faktum är att fler och fler tjejer börjar spela ishockey, trots att det inte går särskilt bra för Damkronorna i OS.

Med tanke på det svensk damlandslagets i ishockey blygsamma framgångar i OS kan det verka lite förvånande att intresset för att spela ishockey är så stort bland svenska tjejer. Men trenden kunde skönjas redan före OS. Många hockeyklubbar har blivit tagna på sängen av detta intresse, och inte kunnat erbjuda material och träningstider. Det är bättre att förekomma än att förekommas, så om du är materialansvarig på en hockeyklubb, gå in på Nordic Sport nu. Där hittar du mål, sarger, och allt annat som behövs för hockeyträning och matcher.

Leksands damer möter DjurgårdenMed tanke på att OS blev ett fiasko för Damkronorna är det glädjande att det finns en stor återväxt just nu, men det gäller förstås att ta vara på detta intresse. Tjejerna får inte komma i andra hand, ges sämre träningstider och på andra sätt missgynnas, något som tyvärr varit vanligt förekommande inte bara i hockeyvärlden, utan ofta i idrottssammanhang över huvud taget.

Fler hockeytjejer i hela landet

Det är heller inte någon regional trend att tjejerna vill spela hockey, trenden verkar finnas i hela landet. Såväl i Uppsala som i Norrbotten strömmar tjejerna till ishockeyklubbarna. Just i Norrbotten minskar också intresset för hockey bland killarna en aning: med två procentenheter på tio år. Det är inte en förändring som man ska dra för stora växlar på, men den är ändå intressant att notera.

En av de som deltar i OS är Hanna Olsson, till vardags i Djurgården. Hon är 18 år gammal, men har redan deltagit i tre VM och fyra junior-VM. Hon har alltid spelat med killar, berättar hon för Dn.